Αρχαιολογικές παραστάσεις
Η αγάπη των Ελλήνων για το άλογο εκφράστηκε έντονα μέσα από την τέχνη σε άπυρες παραστάσεις. Η διασημότερη όλων βρίσκετε στο ύψιστο έργο της κλασικής περιόδου στα αετώματα του Παρθενώνα. Η αναλογία ανθρώπων και αλόγων δείχνει ότι τα άλογα που εικονίζονται ήταν μικρόσωμα.
Ο λίθος ΙΧ της δυτικής ζωφόρου. Φωτογραφεία από την ιστοσελίδα μουσείο ακρόπολης.Ο λίθος III της δυτικής ζωφόρου
Τα αρχαία χάλκινα άλογα του Λυσίππου, από την Χίο, σήμερα βρίσκονται στον Άγιο Μάρκο στην Βενετία... Φωτογραφία: Leemage / Getty Image
Το άλογο ενέπνευσε και τους ρόδιους καλλιτέχνες, ευτυχώς διασώζονται σπουδαία δήγματα από κάθε περίοδο. Ως θέμα το συναντάμε σε ανάγλυφες μαρμάρινες παραστάσεις, σε νομίσματα, σε διακοσμημένα αγγεία και σε γκραβούρες.Nr.SK1545 Φωτογραφία μουσίου
Σπουδαίο δήγμα της κλασικής περιόδου είναι το ανάγλυφο που βρέθηκε στην περιοχή Αφάντου και ονομάζετε η αρπάγη της νύφης. Στο συγκεκριμένο θέμα απεικονίζονται τρία μικρόσωμα άλογα που έλκουν άμαξα και επιβαίνουν δυο άτομα. Εικάζεται ότι πρόκειται για το θεό του Άδη και μια νύμφη τη στιγμή της αρπαγής της. Το συγκεκριμένο εύρημα φυλάσσετε στο μουσείο Περγάμου του Βερολίνου (pergamonmuseum)
Σπουδαίο είναι και το νόμισμα στατήρας που κατασκευαστικέ στη Λίνδο το 500-408πχ Στην μια του όψη αναπαριστάται ένα μικρόσωμο άλογο και στην άλλη όψη ένα κεφάλι λέοντος. Τέτοια νομίσματα κοσμούν διάσημες ευρωπαϊκές νομισματικές συλλογές όπως τη βρετανική συλλογή (Catalogue of the Creek Coins of Caria Cos, Rhodes etc) Το συγκεκριμένο νόμισμα αναπαρήχθην σε αντίγραφα προκειμένου να γνωρίσει η τοπική κοινωνία τις ιστορικές καταβολές του ροδίτικου αλόγου και ανακηρύττει από τον σύλλογο μας ως έμβλημα του.
Στο αρχείο της 4ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων διεσώθην πίνακας γκραβούρα που αναπαριστά το χωριό Αρχάγγελος με το κάστρο του. Στο μέσον του πίνακα διακρίνεται ένα μικρόσωμο αλογάκι με τον αναβάτη του. Το συγκεκριμένο έργο είναι του E.FLAUNDIN και χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα.
Το άλογο δεν θα μπορούσε να λείψει και από την λαϊκή τέχνη κυρίως οι νέες που κεντούν και ετοιμάζουν την προίκα τους ανάμεσα στα πολλά και σπουδαία δημιουργήματα επαναλαμβάνουν το ίδιο θέμα που τελικά γίνετε παράδοση και θεωρείται απαραίτητο διακοσμητικό θέμα για κάθε σπίτι. Ο πίνακας κέντημα με την μέθοδο σταυροβελονιά απεικονίζει έναν κυνηγό πάνω σε ένα μικρόσωμο άλογο. Στο ένα του χέρι κρατά μεγάλο σπαθί και συνοδεύεται από το ροδίτικο λαγωνικό τάζι. Άλογο και αναβάτης κυνηγούν ελάφια λαγούς και πτηνά. Το παραπάνω θέμα το συναντάμε περισσότερο στα χωριά Αφάντου και Ψίνθο.